Translate to:

img_3631img_3624img_3634img_3649img_3610img_3619img_3632img_3633img_3615

Манастир Света Троица до село Устрем

 

Манастир Св. Троица

Девическия манастир „Света Троица“ е разположен на 25 км южно от град Елхово, близо до тополовградското село Устрем (Вакъф). Това е най-големия манастир в Странджанско-Сакарския планински масив. Формата на манастира наподобява неправилен трапец, в средата на който е разположена църквата „Св. Троица“. Храмът е издигнат през 1836 г., а по-старата църква „Св. Св. Петър и Павел“ е вградена в него.

 

Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна и безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковния иконостас с пластични резбовани елементи и три реда възрожденски икони. В центъра на иконостаса са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779 г. и старопечатни книги.

 

Манастир Св. Троица

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18 в. и началото на 19 в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен, подпомаган  от Индже Войвода, Кара Колю и Вълчан Войвода. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813 г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

 

На около 500 м върху хълма над манастира се намира пещера, която носи името „Вехтата църква“, а по-късно е наречена и „Караколювата дупка“. Образувала се е по естествен път във варовиковите скали на хълма, в подножието, на който тече река Манастирска. Представлява пещера с неправилна форма и множество ниши по стените. Изследванията сочат, че през Х в. тук е имало скална църква с размери 8 на 6 м. Иконите са изписвани направо върху скалата, но в резултат на ерозионното и човешко въздействие днес могат да се видят само малка част от тях.

 

Предполага се, че пещерата е обитавана още от древността. Била е скривалище на Христо Войвода, Кара Кольо, Индже Войвода и др. Легенда разказва как Кара Кольо често намирал скривалище тук. В манастира „Света Тройца“ има ниша, за която се предполага, че е свързана с пещерата и така хайдутина е успявал да се спасява. До пещерата може да се стигне по пътека, която на места е стеснена и може да бъде опасна.

 

Всяка година, втората събота на месец Юни се провежда традиционен манастирски събор. Манастирът предлага чудесни условия за почивка, размисъл и нощувка.