Седловина Елхово в Антарктика

chasovnik

Представлява покрита с лед седловина в североизточната част на о. Ливингстън с надморска височина 420 м и дължина 1 км, свързваща възвишенията Глинър на запад-югозапад и хълм Лесли на изток-североизток. Средната точка на седловината е разположена 2.16 км на юг-югозапад от средната точка на седловината Лесли, 4.76 км северозападно от Янкова седловина, 5.16 км на север-северозапад от Омуртагов проход и 3.87 км северно от прохода Димова порта. Отделя лед. Съединение на северозапад от лед. Калиакра на югоизток. Седловината е част от сухопътния маршрут между хребет Боулс на юг и Видински възвишения на север. Премината за пръв път от българите Любомир Иванов и Дойчин Василев от Лагер Академия на 24 декември 2004.

 

  • Регион: Южни Шетландски острови, Антарктика.
  • Българско топографско проучване: Експедиция Тангра 2004/05.
  • Картографиране: българско от 2009.
  • Произход на името: Наименувана на град Елхово в Югоизточна България, във връзка с елхата донесена в бивака на експедиция Тангра 2004/05 край хълм Лесли за Коледния ден на 2004.
  • Дата на одобрение: 4 ноември 2005.

източник: Справочник на българските наименования в Антарктика

sunny-day-large

Археологическа изложба

Археологическата изложба към Етнографско-археологическия музей в Елхово е разположена в самостоятелна експозиционна зала с площ от 100 кв.м. в близост до Районен съд – гр. Елхово.

Етнографско-археологически музей

Етнографско-археологически музей – Елхово е създаден през 1958 г. в центъра на града и представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната.

Тракийски слънца

Тракийски слънца са скални светилища, които се намират на около 4 км на юг от с. Мелница по асфалтовия път към с. Лесово. На това място през 1990 г. са открити група мистични тракийски скални кръгове.

Парорийски манастир

На 35 км югоизточно от град Елхово в землището на боляровското село Воден се намират останките на исихасткия манастир „Св. Богородица”. Той е бил създаден през 1335 г. в тогавашната погранична област Парория

Манастир Света Троица

Девическия манастир „Света Троица“ е разположен на 25 км южно от град Елхово, близо до тополовградското село Устрем (Вакъф). Това е най-големия манастир в Странджанско-Сакарския планински масив.

Резерват Долна Топчия

Резерват Долна Топчия е поддържан резерват, който се простира на територия от 467,47 хектара в землището на град Елхово.

Местността Дрънчи Дупка

Местността Дрънчи дупка е разположена в землището на село Мелница само на 18 км от град Елхово. Обявена е за природна забележителност през 1968 г.

Тракийски долмени

Най-значимите находки от времето на Древна Тракия в Елховско определено са двата долмена запазени южно от пограничното село Голям Дервент.

Контакти

Етнографско-археологически музей – Елхово
Телефон: 0478 / 88 039
Община Елхово
Телефон: 0478 / 88 004