Манастир
Света Троица

chasovnik
Девическия манастир „Света Троица“ е разположен на 25 км южно от град Елхово, близо до тополовградското село Устрем (Вакъф). Това е най-големия манастир в Странджанско-Сакарския планински масив. Формата на манастира наподобява неправилен трапец, в средата на който е разположена църквата „Св. Троица“. Храмът е издигнат през 1836 г., а по-старата църква „Св. Св. Петър и Павел“ е вградена в него.

Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна и безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковния иконостас с пластични резбовани елементи и три реда възрожденски икони. В центъра на иконостаса са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779 г. и старопечатни книги.

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18 в. и началото на 19 в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен, подпомаган от Индже Войвода, Кара Колю и Вълчан Войвода. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813 г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

На около 500 м върху хълма над манастира се намира пещера, която носи името „Вехтата църква“, а по-късно е наречена и „Караколювата дупка“. Образувала се е по естествен път във варовиковите скали на хълма, в подножието, на който тече река Манастирска. Представлява пещера с неправилна форма и множество ниши по стените. Изследванията сочат, че през Х в. тук е имало скална църква с размери 8 на 6 м. Иконите са изписвани направо върху скалата, но в резултат на ерозионното и човешко въздействие днес могат да се видят само малка част от тях.

Предполага се, че пещерата е обитавана още от древността. Била е скривалище на Христо Войвода, Кара Кольо, Индже Войвода и др. Легенда разказва как Кара Кольо често намирал скривалище тук. В манастира „Света Тройца“ има ниша, за която се предполага, че е свързана с пещерата и така хайдутина е успявал да се спасява. До пещерата може да се стигне по пътека, която на места е стеснена и може да бъде опасна.

Всяка година, втората събота на месец Юни се провежда традиционен манастирски събор. Манастирът предлага чудесни условия за почивка, размисъл и нощувка.

sunny-day-large

Резерват Долна Топчия

Резерват Долна Топчия е поддържан резерват, който се простира на територия от 467,47 хектара в землището на град Елхово.

Тракийски долмени

Най-значимите находки от времето на Древна Тракия в Елховско определено са двата долмена запазени южно от пограничното село Голям Дервент.

Археологическа изложба

Археологическата изложба към Етнографско-археологическия музей в Елхово е разположена в самостоятелна експозиционна зала с площ от 100 кв.м. в близост до Районен съд – гр. Елхово.

Етнографско-археологически музей

Етнографско-археологически музей – Елхово е създаден през 1958 г. в центъра на града и представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната.

Тракийски слънца

Тракийски слънца са скални светилища, които се намират на около 4 км на юг от с. Мелница по асфалтовия път към с. Лесово. На това място през 1990 г. са открити група мистични тракийски скални кръгове.

Местността Дрънчи Дупка

Местността Дрънчи дупка е разположена в землището на село Мелница само на 18 км от град Елхово. Обявена е за природна забележителност през 1968 г.

Парорийски манастир

На 35 км югоизточно от град Елхово в землището на боляровското село Воден се намират останките на исихасткия манастир „Св. Богородица”. Той е бил създаден през 1335 г. в тогавашната погранична област Парория

Контакти

Етнографско-археологически музей – Елхово
Телефон: 0478 / 88 039
Община Елхово
Телефон: 0478 / 88 004